Stichting Chaja


Op 13 april van 10:00 tot 12:00 uur zal ik voor de Stichting Chaja een lezing verzorgen met als thema: Je camera kan meer dan je denkt! 

De primaire doelstelling van Stichting Chaja is een laagdrempelige mogelijkheid bieden tot kennismaking met creatieve verwerking en ontmoeting met lot(bond)genoten.
Wij richten ons op mannen en vrouwen, die in hun eigen leven of dat van hun naasten met kanker geconfronteerd zijn. Stichting Chaja biedt diverse activiteiten aan waarbij de deelnemers kunnen ervaren wat creatieve verwerking inhoudt.
Alle activiteiten worden verzorgd door professionals.

Wij kiezen er bewust voor deze activiteiten te organiseren op locaties, die vooral niet geassocieerd kunnen worden met ziekte, ziek zijn of zich ziek voelen.

Chaja is herleid van het Hebreeuwse woord Chaj.
Chaj staat voor “LEVEN”

Een vorm van BONDGENOOTSCHAP die niet de ziekte maar het LEVEN voorop stelt!

Stichting Chaja is met koor Chaja verbonden aan het landelijke korennetwerk Zingen voor je Leven van Stichting Kanker in Beeld. Theater Chaja is verbonden aan het landelijke theaternetwerk Spelen voor je Leven ook van  Stichting Kanker in Beeld

Samenwerking met de Eijnderic

Op verzoek van Educatief en creatief centrum de Eijnderic (locatie Nistelrode) verzorg ik vanaf februari 2019 een aantal workshops.

Met de workshop Portret/Studio fotografie maakt je kennis met de verschillende aspecten van portret/studio fotografie.  Fotografie is spelen met licht en dat gaan we in deze workshop dan ook doen. Na een kort stukje theorie gaan we aan de slag met een model (wordt verzorgd door de Eijderic). We gaan gebruik maken verschillende licht (ver)vormers op professionele studio flitsers om het model op verschillende manieren te belichten. Technieken als High- en Low-key worden behandeld. Een voorbeeld van een hele bekende manier van belichten is de “Rembrandt belichting”.

De workshop Vloeibare sculpturen is uitermate geschikt om in de wintermaanden lekker binnen te spelen met je camera. Het is een hele creatieve manier van fotograferen, iets wat je absoluut niet zal verwachten. Na een kort stukje theorie gaat je aan de slag om zelf deze prachtige abstracte sculpturen te creëren en te fotograferen.

Heb je nog vragen over deze workshops, stel ze dan via het contactformulier en ik probeer je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Klik op de afbeelding om te worden door gelinkt naar de website van De Eijnderic om je in te schrijven.

Je gaat dus zelf aan de slag. Het is daarom wel vereist dat de DSLR of systeem camera beschikt over een flitsschoen (Nikon/Canon) voor Sony (A serie) is een speciale adapter nodig welke ik in mijn bezit heb.  Zorg dat je bekend bent met de werking van je camera, zorg voor een volle accu, leeg SD kaartje.

Bij de workshop Vloeibare sculpturen is het wenselijk dat je zelf een (stevig) statief meebrengt.

Let op: Trek kleding aan die vies mogen worden, er kunnen wat spetters op je kleding komen. 

De workshop Vloeibare Sculpturen wordt op 26 februari nog een keer herhaald

Opening Fotostudio WNT

Vanaf januari 2019 is mijn fotostudio beschikbaar voor workshops, cursussen maar ook fotoshoots.

Bent je geïnteresseerd in een workshop of cursus, mijn aanbod vind je onder de menu optie ‘WORKSHOPS’.

Wil je een fotoshoot laten maken van jezelf of van je gezin, neem dan contact op via het formulier op de workshops pagina.

Met vriendelijke groet,

Wim Nijholt

Waar begon het idee

Door mijn andere foto interesses, heb ik dit projectje even aan de kant gelegd, De spulletjes weer uit elkaar getrokken, maar ergens wilde ik het weer oppakken. In 2016 heb ik dit projectje weer opgepakt en ben achter mijn computer gekropen om eens te zoeken naar betere ideeën en snellere oplossing. Na het bekijken van sites als CameraAXE.com en de commerciële oplossingen van Cognisys kwam ik er al snel achter dat de Arduino een geschikt MCU platform was voor mijn doel. Daar ben ik ook mee bekend en had er zelfs nog enkele liggen.

Tijdens het ombouwen van mijn RPi opstelling naar een Arduino Nano, werd ik door een mij bekende fotograaf gewezen op de Dropcontroller aan van Martyn Murry. Dat was precies wat ik op dat moment zocht, een snelle kant en klare oplossing. Volledig opensource, met bluetooth bediening of over USB. Er wordt gebruik gemaakt van standaard (non SMD) componenten, zeg maar ouderwetse weerstandjes en MOSFETs en gebruikt losse modules voor bluetooth (HC-06) en voeding (buck). Die klik je dus op je printje met een connector, lekker simpel.  

Mijn eerste poging om via de De dropcontroller op een experimenteer printje de druppels proberen te genereren. (links)

Resultaat is de druppel foto rechts. Water met koffiemelk druppel. Ondanks dat er 6 kleppen aan te sturen zijn, heb ik het nog even niet te moeilijk gemaakt en ben ik er bij 1 gebleven.

Hoe kom je erop

Als fotograaf met een technische achtergrond, is het altijd leuk om zaken te combineren die je leuk vindt. Zeker in het begin zie je overal mogelijkheden om dingen te fotograferen. Zoals ook het vallen van een druppel uit een (lekkende) kraan. Maar dan kom je erachter dat dit best lastig is. Natuurlijk bied het Google altijd hulp. “Hoe fotografeer je nu een vallende druppel”. Van de ene pagina na de andere kwam ik steeds mooiere foto’s tegen van fotografen die hier ook mee bezig zijn. Al snel zag ik foto’s van mooie parapluutjes. “Hoe zouden ze dat doen”. En ook hiervoor kan je Google raadplegen.

Na wat zoekwerk zag ik enkele oplossingen met een RPi (Raspberry Pi). Redelijk eenvoudig, zeker als je wat weet van die kleine single board computertjes (https://nl.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi). En al snel had ik een experimenter bordje gekoppeld aan de RPi met wat relays.