Vloeibare sculpturen

Er zijn enorm veel technieken om met vloeistoffen abstracte foto’s te maken.


Capture0030-2-bewerkt Capture0028-3-bewerkt-bewerkt  WN3_6224-bewerkt  WN3_6183-bewerkt

Druppels/Abstracte fotografie

Als technisch IT-er is het erg leuk om fotografie en computertechniek te combineren.  Een voorbeeld hiervan is het maken van druppelfoto’s.

Onderstaande foto’s zijn volledig automatisch gegenereerd waarbij gebruik gemaakt is van allerlei low-cost elementen.  De basis is een Raspberry Pi microcontroller.  Hiermee wordt een solenoid (magneet waterklep) aangestuurd die op de milliseconde nauwkeurig druppels laat vallen vanaf een vaste hoogte (ongeveer 60 cm hoog) in een bak met vloeistof.  Zodra de eerste druppel de oppervlakte raakt wordt de druppel weer omhoog gestuwd (oppervlaktespanning).  Zodra dit gebeurd wordt een 2e druppel losgelaten.  De kunst is nu dat beide druppels op elkaar botsen waardoor een mooi parapluutje ontstaat.  Natuurlijk zijn er mooie commerciële oplossingen te vinden echter deze oplossing is helemaal zelf in elkaar geknutseld.  De gebruikte programmeertaal is Python.

Mijn volgende project wordt het fotograferen van een ballon die klapt.  Dit keer met een Arduino microcontroller. De programmeer taal voor de Arduino is ansi-C.   Een voorbeeld van hoe dit in zijn werk gaat is te vinden op deze linkCapture0669


Eigenlijk dekt de titel van deze pagina niet echt de lading, je kan beter zeggen “abstracte fotografie”.